Αυτοψηλάφηση Μαστού
Αυτοψηλάφηση μαστού
Η αυτοψηλάφηση στοχεύει να γνωρίσουμε το μαστό μας έτσι ώστε αν παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή, αυτή να γίνει έγκαιρα αντιληπτή και να καταφύγουμε στον κατάλληλο γιατρό.
Γίνεται μία φορά κάθε μήνα, 7 – 10 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα του κύκλου. Στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να γίνεται την ίδια μέρα κάθε μήνα, για λόγους υπενθύμισης.
Η ηλικία που μία γυναίκα θα ξεκινήσει την αυτοεξέταση είναι λίγο μετά την εφηβεία. Θυμηθείτε, στόχος είναι καταρχάς η γνωριμία με το μαστό μας. Η αναγνώριση κάθε μήνα των διαφόρων «ογκιδίων» και η σταθερότητα τους. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να σημειώνονται και να αξιολογούνται από κάποιον ειδικό. Σίγουρα θα υπάρξουν περιπτώσεις που η γυναίκα θα θορυβηθεί χωρίς να υπάρχει υποκείμενη παθολογία (false alarm), όμως το κέρδος είναι η ευαισθητοποίηση αυτής της γυναίκας. Μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον συχνότερο καρκίνο στις γυναίκες.
Πώς γίνεται η αυτοψηλάφηση;
Αρχικά γίνεται η επισκόπηση. Η γυναίκα στέκεται απέναντι από τον καθρέφτη και παρατηρεί το στήθος της. Ψάχνει για βαθουλώματα ή εξογκώματα. Αλλαγές στο χρώμα και την υφή του δέρματος (δέρμα σαν φλούδα πορτοκαλιού – σημείο υποκείμενης κακοήθειας). Δεν ξεχνάμε να ελέγξουμε τις θηλές. Εισολκή σε μια θηλή, που δεν προϋπήρχε, απαιτεί έλεγχο. Την επισκόπηση την κάνουμε σε τρεις στάσεις: με τα χέρια χαλαρά παράληλλα στο σώμα, με τα χέρια στη μέση σε πίεση και με τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Παρατηρείστε για αλλαγές στις διάφορες θέσεις.
Ακολουθεί η ψηλάφηση. Ξαπλώστε αναπαυτικά. Βοηθά αν τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι στην πλάτη σας, στη μεριά του μαστού που εξετάζετε.
Χρησιμοποιείστε τις άκρες των τριών μεσαίων δακτύλων σας (δείκτης, μέσος και παράμεσος) του αντίθετου χεριού με τον μαστό που εξετάζετε – το δεξί χέρι ψηλαφά τον αριστερό μαστό και αντίστοιχα το άλλο χέρι.
Οι κινήσεις σας μπορούν να είναι κυκλικές, πάνω-κάτω ή από τη μια πλευρά του μαστού προς την άλλη. Σημασία έχει να ψηλαφήσετε ολόκληρο το μαστό και την περιοχή της μασχάλης, με απαλές κινήσεις, ασκώντας όχι υπερβολική πίεση στο μαστό σας. Δεν ξεχνάμε να πιέσουμε στο τέλος της εξέτασης τις θηλές μας. Ασκούμε ελαφρά πίεση από την περιφέρεια της θηλαίας άλω (το σκούρο καφέ τμήμα) προς τη θηλή. Σημειώνουμε οποιοδήποτε έκκριμα και συμβουλευόμαστε το γιατρό μας. Συμβουλευόμαστε επίσης το γιατρό μας αν δεν είμαστε σίγουρες για το πως γίνεται η αυτοψηλάφηση.
Θυμηθείτε, τις πρώτες φορές θα ψηλαφήσετε «αρκετούς καρκίνους», αρκετά «γρουμπουλάκια». Μην πανικοβληθείτε. Έτσι είναι ο μαστός σας. Γνωρίστε τον και ίσως κάποτε σας σώσει τη ζωή.