Έκκριμα θηλής
Έκκριση θηλής
Με τον όρο έκκριση θηλής εννοούμε κάθε υγρό που ρέει από τη θηλή ή τις θηλές του μαστού. Είναι φυσιολογική κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό (μπορεί να εμφανιστεί και αρκετούς μήνες μετά τη διακοπή του θηλασμού – έως και δύο χρόνια), ενώ μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να θεωρηθεί φυσιολογική ως απόρροια των αλλαγών των ορμονών και σε γυναίκες που δεν θηλάζουν. Απαιτεί όμως διερεύνηση. Είναι πάντα παθολογική όταν συμβαίνει στον αντρικό μαστό.
Πότε η έκκριση θηλής θεωρείται φυσιολογική
Φυσιολογική θεωρείται η έκκριση θηλής όταν είναι μη αυτόματη (δηλαδή συμβαίνει μετά από ερεθισμό του στήθους, προέρχεται από πολλούς πόρους και είναι μη αιματηρή. Το χρώμα της μπορεί να είναι κίτρινο, λευκωπό, καφέ ανοικτό ή σκούρο, πράσινο κα. Μπορεί να συμβεί στην εγκυμοσύνη ή το θηλασμό, μετά από ένα ζεστό μπάνιο ή όταν η γυναίκα λαμβάνει ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, αντισυλληπτικά, κάποια αντιψυχωσικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αντιυπερτασικά και σε παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.
Πότε η έκκριση θηλής θεωρείται ύποπτη
Ύποπτη θεωρείται η έκκριση θηλής όταν είναι αυτόματη και επίμονη, από τον ένα μαστό, από ένα πόρο (ένα τμήμα του μαστού), είναι άχρωμη, διάφανη ή αιματηρή .
Τα συχνότερα αίτια για την έκκριση θηλής είναι :
- Θήλωμα, ένας μικρός και συνήθως καλοήθης όγκος που δημιουργείται εντός των πόρων (συνήθως των μεγάλων πόρων , πλησίον της θηλής)
- Πορεκτασία, μια διάταση δηλαδή των πόρων λόγω απόφραξής τους κεντρικότερα.
- Ινοκυστική μαστοπάθεια
- Κακοήθεια
- Φλεγμονή, περιθηλαία μαστίτιδα, απόστημα
- Φάρμακα
- Προλακτίνωμα (όγκος της υπόφυσης που παράγει την ορμόνη προλακτίνη, γαλακτώδης έκκριση)
- Υπερθυρεοειδισμός
Αντιμετώπιση
Οταν μια έκκριση θηλής θεωρηθεί ύποπτη θα πρέπει να διερευνηθεί με σκοπό να αποκλειστεί ο καρκίνος του μαστού.
Σε γυναίκες μικρότερες από 40 ετών που η έκκριση δεν έχει ύποπτα χαρακτηριστικά, το μόνο που χρειάζεται είναι μια παρακολούθηση και μια εκπαίδευση της γυναίκας να μην ερεθίζει τη θηλή της.
Αν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη από 40 έτη τότε θα πρέπει να υποβληθεί επιπλέον και σε μαστογραφία. Άλλες εξετάσεις που μπορεί να χρειαστούν είναι ένας πλήρης αιματολογικός και ορμονολογικός έλεγχος, υπέρηχος ή και μαγνητική μαστών, γαλακτογραφία (σπάνια), ενώ σε περίπτωση ανεύρεσης ύποπτων ευρημάτων απαιτείται βιοψία και χειρουργική επέμβαση.
Συμπερασματικά, πότε μια έκκριση θηλής πρέπει οπωσδήποτε να διερευνάται
- όταν συνοδεύεται από μια μάζα στο μαστό
- όταν αφορά μόνο τον ένα μαστό
- είναι αιματηρή
- είναι αυτόματη (συμβαίνει χωρίς ερεθισμό της θηλής) και διαρκης
- Αφορά μόνο έναν πόρο