Λοιμώξεις του Μαστού
Λοιμώξεις του μαστού
Οι λοιμώξεις του μαστού είναι αρκετά συχνές και συνήθως προκαλούνται από βακτήρια. Σπανιότερα αίτια είναι οι μύκητες και τα μυκοβακτήρια (πχ της φυματίωσης), ιδιαίτερα σε ανοσοκατεσταλμένες γυναίκες.
Βακτηριακές λοιμώξεις του μαστού
Συνήθως οφείλονται στα κοινά βακτήρια του δέρματος όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος που εισέρχονται στο μαστό εξαιτίας λύσεων της συνέχειας του δέρματος από κάποιο μικροτραυματισμό (πχ piercing, θηλασμός) ή σε περιοχή του μαστού που έχει μώλωπες ή αιμάτωμα. Σπανιότερα συμμετέχουν και αναερόβια μικρόβια του δέρματος.
Η προσβεβλημένη περιοχή εμφανίζεται οιδηματώδης, εξέρυθρη και ευαίσθητη. Χαμηλή δεκατική κίνηση δεν είναι σπάνια. Η όλη κατάσταση ανταποκρίνεται καλά στην χορήγηση αντιβιωτικής αγωγής από το στόμα (συχνά απαιτούνται διπλά σχήματα). Η μη βελτίωση της κλινικής εικόνας μετά από λίγα 24ωρα θα πρέπει να εγείρει την υποψία για σχηματισμό αποστήματος, που απαιτεί χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει σε ένα είδος λοίμωξης του μαστού στους καπνιστές που ονομάζεται νόσος του Zuska και οφείλεται σε αναερόβια βακτήρια. Γνωστή και ως περιθηλαία μαστίτιδα, αφορά κυρίως την περιοχή πλησίον της θηλής. Η παθοφυσιολογία της νόσου αφορά την απόφραξη των μεγάλων πόρων εξαιτίας μιας υποκλινικής φλεγμονής, τη διάτασης των πόρων και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων βακτηρίων με εκδήλωση της εικόνας. Συχνά, τέτοια επεισοδια φλεγμονής και παροχέτευσης οδηγούν στο σχηματισμό συριγγίων. Οι υποτροπές είναι συχνές καθόσον το αποτελεσματικότερο μέτρο για να περιοριστούν είναι η διακοπή του καπνίσματος, πράγμα αρκετά δύσκολο να συμβεί.
Μυκητιασικές λοιμώξεις του μαστού
Συνήθως εμφανίζονται σε γυναίκες με ασθενές το αμυντικό τους σύστημα, πχ γυναίκες υπό χημειοθεραπεία, ανοσοκατασταλτικά, χρόνια χρήση κορτιζόνης, ασθενείς φορείς HIV κα. Συχνές επίσης είναι και σε ασθενείς με μεγάλους μαστούς και συνύπαρξη σακχαρώδoυς διαβήτη και σε αυτές με χαμηλή καθαριότητα. Πιο συχνός μύκητας είναι η Candida Albicans, με την λεγόμενη και δερματική καντιτίαση να εκδηλώνεται με εξάνθημα που φαγουρίζει και έχει έντονη μυρωδιά. Η θεραπεία περιλαμβάνει δερματικές αλοιφές και λοσιόν, ενώ η συστηματική, ενδοφλέβια χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών προτείνεται σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.
Φυματίωση του μαστού
Σπάνια σε υγιείς γυναίκες, η συγκεκριμένη νόσος εμφανίζεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά σε ανοσοκατεσταλμένες για κάποιο λόγο γυναίκες (πχ λήψη κορτιζόνης και ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων μετά από μεταμόσχευση νεφρού, φορείς HIV, ασθενείς υπό χημειοθεραπεία). Αρκετοί οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες επίσης μπορεί να νοσούν και να μεταδίδουν τη νόσο.
Εκδηλώνεται ως μία μάζα, ως ψυχρό απόστημα (απόστημα με νέκρωση τυροειδή, χωρίς πυρετό και πόνο) και ως συρίγγια στο μαστό. Κατάλληλες καλλιέργειες απαιτούνται για να τεθεί η διάγνωση και η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιφυματικής αγωγής για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού
Πρόκειται για σπάνιο αλλά πολύ επιθετικό τύπο καρκίνο του μαστού. Εκδηλώνεται με ερυθρότητα και θερμότητα που αφορά το μεγαλύτερο μέρος του μαστού, ο οποίος εμφανίζεται οιδηματώδης και σχετικά ευαίσθητος (αν και όχι τόσο ευαίσθητος όσο θα περίμενε κανείς για αυτή τη θορυβώδη κλινική εικόνα). Σχεδόν πάντα συνυπάρχει και μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια. Το δέρμα του μαστού εμφανίζεται στιλπνό και μοιάζει σαν φλούδα από πορτοκάλι (peau d΄orange). Συνήθως στην ασθενή αρχικά χορηγούνται αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, αλλά αν δεν υπάρξει ανταπόκριση και βελτίωση, τότε η βιοψία δέρματος και μαστού κρίνεται επιβεβλημένη.