Καρκίνος μαστού σε νέες γυναίκες
Καρκίνος μαστού σε νέες γυναίκες
Ο καρκίνος του μαστού συνήθως είναι νόσος της μεγαλύτερης ηλικίας με διάμεση ηλικία εμφάνισης τα 62 έτη. Εντούτοις, 10% των περιπτώσεων αφορούν σε νεότερες γυναίκες, κάτω από 45 έτη. Γενικά σε γυναίκες κάτω των 40 ετών είναι σχετικά σπάνιος, αλλά οι επιπτώσεις του σε αυτές τις ηλικίες είναι καταστροφικές σε πολλούς τομείς.
5 αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού σε νεότερες γυναίκες
- Ο συχνότερος τύπος κακοήθειας είναι ο πορογενής διηθητικός, ο ίδιος τύπος με τις μεγαλύτερες ηλικίες.
- Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος, μια επιθετική μορφή κακοήθειας, είναι πιο συχνός σε ηλικίες κάτω των 40 ετών.
- Συνήθως είναι όγκοι με υψηλότερο grade (υψηλότερο βαθμό κακοήθειας – κακής διαφοροποίησης).
- Συχνά οφείλεται σε γονιδιακές μεταλλάξεις.
- Δεν υπάρχει αντένδειξη για συντηρητική επέμβαση (μερική μαστεκτομή).
Θεραπευτικές επιλογές
Γενικά εφαρμόζονται οι ίδιες θεραπευτικές κατευθύνσεις όπως και στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και οι οποίες βασίζονται στο μέγεθος του όγκου και την κατάσταση των μασχαλιαίων λεμφαδένων, το grade, την έκφραση διαφόρων υποδοχέων (οιστρογόνων, προγεστερόνης, HER 2) στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων κα. Επίσης παράγοντες που αφορούν την ασθενή μπορεί να καθορίσουν το είδος της θεραπείας, όπως η θέληση ή όχι για τεκνοποίηση, η επιθυμία να διατηρήσει το μαστό κτλ.
Χειρουργική επέμβαση
Πολλές νεότερες γυναίκες μπορούν να επιλέξουν την μερική μαστεκτομή για τη θεραπεία του προβλήματός τους. Αν πρόκειται για πρώιμο στάδιο τότε, όπως και σε μεγαλύτερες γυναίκες, η ογκεκτομή που θα ακολουθηθεί από ακτινοβολία δεν διαφέρει στην επιβίωση από την μαστεκτομή.
Εντούτοις, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις κατάλληλες για συντηρητική επέμβαση. Οι ασθενείς που έχουν γονιδιακή μετάλλαξη στα γονίδια Braca 1 και 2 είναι προτιμότερο να υποβληθούν σε αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή μιας και η πιθανότητα εμφάνισης και δεύτερου καρκίνου στο μαστό πλησιάζει το 50%. Σε αυτές τις γυναίκες πρέπει να προσφέρεται και η δυνατότητα άμεσης αποκατάστασης.
Ακτινοθεραπεία
Ισχύει ότι και στις μεγαλύτερες ηλικίες, επομένως οι γυναίκες που θα υποβληθούν σε μερική μαστεκτομή (ογκεκτομή) πρέπει να υποβληθούν και σε συμπληρωματική ακτινοθεραπεία στο μαστό και στους επιχώριους λεμφαδένες. Αυτές με μαστεκτομή δεν χρειάζεται αρκετές φορές να ακτινοβοληθούν στο θωρακικό τοίχωμα, παρά μόνο αν έχουν μεγάλο όγκο, διηθημένο δέρμα ή θωρακικούς μυς, θετικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες κτλ.
Χημειοθεραπεία
Και σε αυτήν τη θεραπεία οι ενδείξεις είναι σχετικά οι ίδιες όπως και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η επιθετικότητα (μοριακή βιολογία) του όγκου, το μέγεθός του και η κατάσταση των μασχαλιαίων λεμφαδένων είναι παράγοντες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επιλογή.
Ενδοκρινική θεραπεία
Επίσης, σε αυτήν τη περίπτωση η μοριακή βιολογία και το στάδιο της νόσου θα καθορίσουν την επιλογή. Η ηλικία όμως της γυναίκας θα κρίνει το είδος της ενδοκρινικής θεραπείας. Για παράδειγμα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση συνήθως επιλέγονται οι αναστολείς αρωματάσης, οι οποίοι αποφεύγονται σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εκτός και αν επιλεγεί ταυτόχρονα και η καταστολή της ωοθηκικής λειτουργίας. Στις νεότερες (προεμμηνοπαυσιακές) γυναίκες μια συνήθης επιλογή είναι η χορήγηση αντιοιστρογόνων (ταμοξιφαίνης).
Γενετικά τεστ
Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες κάθε γυναίκα που εμφάνισε καρκίνο μαστού πριν την ηλικία των 45 ετών θα πρέπει να αξιολογηθεί και για πιθανό γονιδιακό έλεγχο. Οι γονιδιακές μεταλλάξεις ευθύνονται για το 5% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου μαστού και εμφανίζονται συχνότερα σε νεότερες γυναίκες, κάτω από 40 ετών. Οι πιο συχνές μεταλλάξεις (αλλά όχι οι μόνες) αφορούν τα γονίδια braca 1 και 2 . Είναι σημαντικό για μια γυναίκα να γνωρίζει αν έχει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη γιατί της προσφέρονται άλλες θεραπευτικές επιλογές (πχ αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή) και γιατί αυτές οι μεταλλάξεις κληρονομούνται στους απογόνους σε μεγάλο βαθμό. Οι γυναίκες με braca μετάλλαξη κινδυνεύουν από ανάπτυξη και άλλων κακοηθειών (πχ ωοθηκών, παγκρέατος) και πρέπει να παρακολουθούνται στενά και γι΄αυτή την πιθανότητα.