Καρκίνος μαστού και διατροφή
Διατροφή και καρκίνος μαστού – Μύθοι και πραγματικότητα
Η διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού
Λάθος. Η διατροφή στην παιδική ηλικία σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου μαστού. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και φρούτα δρα προστατευτικά.
Το αλκοόλ κάνει καλό στον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου μαστού
Λάθος. Το αλκοόλ σχετίζεται θετικά με την εμφάνιση καρκίνου μαστού. Ακόμα και ένα ποτό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο.
Μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο
Αλήθεια. Όσο περισσότερο λίπος έχει μια γυναίκα, τοσο αυξάνεται ο κίνδυνος μέσω παραγωγής οιστρογόνων από το λιπώδη ιστό και αυξημένης παραγωγής ινσουλίνης που δρα ως αυξητικός παράγοντας.
Όλα τα λιπαρά κάνουν κακό
Λάθος. Τα ω3 λιπαρά οξεά δρουν προστατευτικά μέσω αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τόσο στην καρδιά και τα αγγεία όσο και στο μαστό.
Η μεσογειακή δίαιτα βοηθάει
Αλήθεια. Από μελέτες προέκυψε πως γυναίκες που ακολούθησαν αυτή τη διατροφή είχαν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν, αλλά και γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο μαστού είχαν μικρότερη πιθανότητα τοπικής υποτροπής αν τρέφονταν σύμφωνα με το μεσογειακό πρότυπο.
Τα φρούτα και λαχανικά μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου
Αλήθεια. Και μάλιστα μια μελέτη έδειξε ότι μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης του ορμονικά αρνητικού καρκίνου του μαστού, μιας πιο επιθετικής μορφής δηλαδή.