Ογκεκτομή
Ογκεκτομή
Οι περισσότερες γυναίκες που θα διαγνωστούν με καρκίνο μαστού σήμερα θα υποβληθούν σε επέμβαση που θα σώσει το μαστό τους. Αυτή η επέμβαση ονομάζεται ογκεκτομή ή μερική μαστεκτομή. Η λογική αυτής της επέμβασης είναι να αφαιρεθεί ο όγκος μαζί με ένα τμήμα υγιούς ιστού πέριξ του όγκου.
Σε κάποιες περιπτώσεις που ο όγκος δεν μπορεί να ψηλαφηθεί (είτε γιατί είναι πολύ μικρός, είτε γιατί βρίσκεται βαθιά προς το θωρακικό τοίχωμα) προτιμούμε πριν το χειρουργείο να τοποθετήσουμε στον όγκο ένα σύρμα εντοπισμού με καθοδήγηση υπερήχου. Αυτό μπορεί να το κάνει είτε ο ακτινολόγος μαστού είτε ο ίδιος ο χειρουργός αφού <<κοιμηθεί>> η γυναίκα στο χειρουργείο.
Όπως τονίσαμε και πιο πάνω, ο σκοπός της ογκεκτομής είναι να αφαιρεθεί ο όγκος με ένα περίβλημα φυσιολογικού ιστού γύρω από αυτόν, ένα καθαρό (χωρίς καρκινικά κύτταρα) όριο. Σε μερικές περιπτώσεις αυτό το όριο δεν είναι καθαρό, κατά τη βιοψία ο παθολογοανατόμος βρίσκει καρκινικά κύτταρα εκεί που έχει κόψει ο χειρουργός. Σε αυτήν την περίπτωση η ασθενής πρέπει να οδηγηθεί εκ νέου στο χειρουργείο για να αφαιρεθεί μεγαλύτερο κομμάτι ιστού γύρω από την αρχική κοιλότητα εκτομής.
Σχεδόν σε όλες τις ασθενείς που θα υποβληθούν σε μερική μαστεκτομή θα χορηγηθεί στη συνέχεια κάποια στιγμή (ανάλογα αν χορηγηθεί ή όχι χημειοθεραπεία) ακτινοθεραπεία, τόσο στην περιοχή του όγκου όσο και στον υπόλοιπο μαστό. Είναι το τίμημα για τη διατήρηση του μαστού τους.
Τα ποσοστά επιβίωσης των γυναικών που υποβάλλονται σε μερική μαστεκτομή (ογκεκτομή) δεν διαφέρουν από τα ποσοστά επιβίωσης των γυναικών με μαστεκτομή. Η πιθανότητα να ξαναεμφανιστεί η νόσος στον ίδιο μαστό είναι λίγο μεγαλύτερη, αλλά όχι σε στατιστικά σημαντικό βαθμό.
Οι επεμβάσεις διατήρησης του μαστού είναι ασφαλείς, αποδεκτές από όλους και θα πρέπει να προτείνονται σε όλες τις γυναίκες που είναι κατάλληλες για αυτές.