Ακτινοθεραπεία μετά από μαστεκτομή
Ο ρόλος της ακτινοθεραπείας μετά τη μαστεκτομή
Ο κύριος σκοπός της ακτινοθεραπείας είναι να καταστρέψει πιθανά παραμένοντα καρκινικά κύτταρα μετά την επέμβαση και με αυτό τον τρόπο να αυξήσει τις πιθανότητες της γυναίκας να επιβιώσει.
Σε μια γυναίκα με μαστεκτομή, η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις με τοπικά προχωρημένο καρκίνο. Αυτές οι ασθενείς έχουν αυξημένη πιθανότητα να υποτροπιάσουν είτε στο θωρακικό τοίχωμα είτε στους επιχώριους λεμφαδένες (τους μασχαλιαίους, του έσω μαστικούς – δίπλα στο στέρνο- και τους υποκλείδιους και υπερκλείδιους). Γι' αυτό και ασθενείς με διήθηση του θωρακικού τοιχώματος ή του δέρματος ή με περισσότερους από 4 μασχαλιαίους λεμφαδένες διηθημένους από τη νόσο ή με όγκο μεγαλύτερο από 5 εκ, θα πρέπει να υποβληθούν μετα την επέμβαση σε ακτινοθεραπεία στο θωρακικό τοίχωμα και σε αυτές τις λεμφαδενικές ομάδες.
Υπάρχει ένα debate σχετικά με το πόσο χρήσιμη είναι η χορήγηση ακτινοθεραπείας σε ασθενείς με 1-3 λεμφαδένες θετικούς. Παλαιότερες μελέτες έδειξαν σημαντικό όφελος σε αυτές τις ασθενείς με τη χρήση ακτινοθεραπείας όσον αφορά την τοπική υποτροπή αλλά και την επιβίωση. Αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από νεότερες μελέτες και αποδίδεται στην ύπαρξη νεότερων και καλύτερων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και καλύτερων σχεδιασμών των πεδίων της ακτινοβολίας. Συμπερασματικά οι κατευθυντήριες οδηγίες σε γυναίκες με 1-3 θετικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες και όγκους μικρότερους από 4 εκατοστά που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή είναι πως η ακτινοθεραπεία θα πρέπει να συστήνεται (strongly recommend).