Συστηματική θεραπεία του καρκίνου του μαστού
Εισαγωγή στη συστηματική θεραπεία του καρκίνου μαστού
Με τον όρο συστηματική θεραπεία εννοούμε:
- Τη χημειοθεραπεία
- Την ενδοκρινική θεραπεία
- Και την στοχευμένη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα
Το χειρουργείο και η ακτινοθεραπεία ανήκουν στις λεγόμενες τοπικοπεριοχικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού. Θεραπεύουν δηλαδή τη νόσο τοπικά. Σκοπός της συστηματικής θεραπείας είναι να θεραπεύσει τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα, να θεραπεύσει τη νόσο στο υπόλοιπο σώμα.
Η συστηματική θεραπεία συνήθως χορηγείται στην ασθενή μετά την χειρουργική επέμβαση. Δεν χρειάζονται όλες οι γυναίκες συστηματική θεραπεία. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει αν θα σας βοηθήσει, πόσο και ποια συστηματική θεραπεία θα πρέπει να σας χορηγηθεί. Οι βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν το είδος και το αν θα χορηγηθεί είναι το μέγεθος του όγκου, η ηλικία, η μετάσταση στους λεμφαδένες, ο βαθμός κακοήθειας του όγκου και η μοριακή του βιολογία (το μοριακό του προφίλ).
Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που η συστηματική θεραπεία δίνεται πριν τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό αφορά κυριως μεγάλους όγκους (τοπικά προχωρημένη νόσος), νόσος που δεν μπορεί να εξαιρεθεί και περιπτώσεις που θέλουμε ο όγκος να μικρύνει με σκοπό η ασθενής να υποβληθεί σε ογκεκτομή. Επίσης η συστηματική θεραπεία δίνεται και σε περίπτωση μεταστατικής νόσου ή επανεμφάνισης της νόσου μετά από χρόνια (υποτροπή). Γενικά το χειρουργείο σε περιπτώσεις ύπαρξης νόσου πέρα από το μαστό και τη μασχάλη δεν μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τη γυναίκα και το ρόλο αναλαμβάνει η συστηματική θεραπεία.