Ο ρόλος του χειρουργείου στη μεταστατική νόσο
Ο ρόλος του χειρουργείου στην μεταστατική νόσο
Οι ασθενείς που κατά τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου τους βρέθηκαν ταυτόχρονα να έχουν και μεταστατική νόσο, αντιμετωπίζονται αρχικά με συστηματική θεραπεία και αν ο όγκος και οι μεταστάσεις ανταποκριθούν στη θεραπεία τότε ίσως στην πορεία της νόσου τους, κάποια στιγμή επιχειρηθεί και η αφαίρεση της πρωτοπαθούς εστίας με σκοπό την μείωση του καρκινικού φορτίου και δίνοντας στον οργανισμό τη δυνατότητα να παλέψει καλύτερα με τον καρκίνο.
Ένας άλλος ρόλος της χειρουργικής είναι η αφαίρεση των απομακρυσμένων και εξαιρέσιμων μεταστάσεων. Τέτοια παραδείγματα αφορούν μονήρεις μεταστάσεις από τον πνεύμονα ή το ήπαρ. Επιλέγεται η μικρότερη και λιγότερο επεμβατική μέθοδος για την αφαίρεση και συχνά οι ασθενείς αυτές λαμβάνουν μέρος σε κλινικές δοκιμές νέων φαρμάκων και θεραπειών.
Σε ασθενείς με υποτροπή της νόσου τους, μετά από αρκετά χρόνια θα πρέπει να γίνεται βιοψία της νέας βλάβης καθώς αρκετές φορές ο νέος όγκος διαφέρει ως προς την βιολογική του συμπεριφορά από τον αρχικό όγκο του μαστού. Οι πληροφορίες που θα πάρουμε από την βιοψία του νέου όγκου λοιπόν είναι πολύ σημαντικές για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.
Στην αντιμετώπιση της μεταστατικής νόσου κινούμαστε με ένα στόχο: βελτίωση της επιβίωσης, βελτίωση της ποιότητας ζωής και αποφυγή κινήσεων και θεραπειών που θα βλάψουν την ασθενή μας.