Loading...
 Start Page
   Ιατρεία Πάτρα & Λάρισα

Πυκνότητα Μαστού

Πυκνότητα μαστών

Ίσως κάποια στιγμή έχετε ακούσει τον γιατρό να σας ενημερώνει ότι έχετε πυκνούς μαστούς. Τι σημαίνει αυτό όμως; Σας επιβαρύνει ή όχι στην εμφάνιση καρκίνου μαστού;

Ο μαστός κάθε γυναίκας αποτελείται κυρίως από τρία στοιχεία:

  • Από τον αδενικό ιστό, τον μαζικό αδένα δηλαδή, αυτόν που αποκαλούμε συχνά μαστό (πόροι και λόβια) και απο τον οποίο προέρχεται κυρίως ο καρκίνος του οργάνου
  • Απο τον ενδιάμεσο συνδετικο ιστό (το λεγόμενο και στρώμα του μαστού) με σκοπό να στηρίζει τον αδένα
  • Και τον λιπώδη ιστό που ποικίλει από άτομο σε άτομο και σε αυτόν οφείλεται το μεγάλο ή όχι μέγεθος του μαστού κάθε γυναίκας.

Με τον όρο πυκνότητα μαστού, λοιπόν, αναφερόμαστε στην ποσότητα του αδενικού και του συνδετικού στοιχείου που έχει ο μαστός κάθε γυναίκας. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι δεν έχουν όλες την ίδια πυκνότητα.Η ποσότητά του ποικίλει ανάλογα με την ηλικία (οι νεότερες έχουν πιο πυκνό μαστό), την κληρονομικότητα, την λήψη ορμονών (πχ η λήψη ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση αυξάνει την πυκνότητα). Γενικά με την πάροδο του χρόνου και όσο η γυναίκα βαδίζει προς την εμμηνόπαυση τόσο ο μαστός χάνει, συνήθως, το αδενικό του στοιχείο (υποστρέφει).

Όσο πιο πυκνός είναι ο μαστός, όσο πιο πολύ ινοαδενικό στοιχείο διαθέτει δηλαδή, τόσο πιο άσπρος φαίνεται στην μαστογραφία, ενώ όσο πιο πολύ λίπος διαθέτει τόσο πιο σκούρος (γκρι) φαίνεται στην απεικόνιση. Και αυτό αποτελεί το πρώτο πρόβλημα στους πυκνούς μαστούς. Στην μαστογραφία ο καρκίνος του μαστού φαίνεται συνήθως σαν μια άσπρη σκίαση. Το ίδιο και οι μικροαποτιτανώσεις, ύποπτα ευρήματα ενδεικτικά διηθητικού ή μη διηθητικού καρκίνου. Αναζητούμε δηλαδή κάτι άσπρο μέσα σε έναν άσπρο μαστό. Έχει βρεθεί ότι σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς ο καρκίνος συχνά διαφεύγει και γίνεται αντιληπτός σε μεγαλύτερο μέγεθος.

Το δεύτερο πρόβλημα του πυκνού μαστού είναι το γεγονός πως η αυξημένη πυκνότητα του μαζικού παρεγχύματος προκαλεί μία χρόνια υποκλινική φλεγμονή του μαστού και αποτελεί σημαντικό επιπλέον παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Ο πυκνός μαστός λοιπόν, όχι μόνο κρύβει τον καρκίνο, αλλά τον γεννά κιόλας. Υπολογίζεται πως μια γυναίκα με αυξημένη πυκνότητα μαστών έχει 4-6 περισσότερες φορές κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο.

Ο ακτινολόγος σας είναι υποχρεωμένος να αναφέρει στο πόρισμα της μαστογραφίας σας το πόσο πυκνός είναι ο μαστός σας και να τον βαθμολογήσει από A - D (ACR A - D). Γυναίκες με πυκνότητα μαστού 3 και 4 έχουν αυξημένο κίνδυνο και θα πρέπει να υποβάλλονται και σε μια συμπληρωματική εξέταση, πέραν της μαστογραφίας. Τα τελευταία χρόνια, μελέτες έχουν αναδείξει το ρόλο της τομοσύνθεσης (ένα πιο λεπτομερές και αξιόπιστο είδος εξέτασης, μια τρισδιάστατη μαστογραφία) στον έλεγχο γυναικών με μαστό ACR 3 και 4 και θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντί της μαστογραφίας σε αυτές τις γυναίκες. Χρήσιμο εργαλείο αποτελεί και ο υπέρηχος και θα πρέπει πάντα να συνοδεύει μαστούς αυξημένης πυκνότητας. Τέλος, και η μαγνητική μαστών αποτελεί αξιόπιστη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς δίνει εικόνες αυξημένης ευκρίνειας και λεπτομέρειας.

Συμπερασματικά, σε γυναίκες με αυξημένη πυκνότητα μαστών συμπληρώνουμε τη μαστογραφία και με υπέρηχο (αν έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου με κινδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους - lifetime risk - περισσότερο από 20%, η μαγνητική έχει ένδειξη). Επίσης ο ρόλος της τομοσύνθεσης (τρισδιάστατη μαστογραφία) κρίνεται σημαντικότατος και πρέπει να πραγματοποιείται.

ΠΑΤΡΑ

   Ρ. Φεραίου 124 & Παντανάσσης - Πάτρα
   2610222673, 2610464100, 6972829158
  nikos_katsiakis@windowslive.com
  Like us

ΛΑΡΙΣΑ

   Μανδηλαρά 16 & Παπαναστασίου, Λάρισα
   2410617019

Copyright © 2018 - 2024 Χειρουργός Μαστού Πάτρα Κατσιάκης Νικόλαος