Στερεοτακτική βιοψία μαστού
Στερεοτακτική βιοψία μαστού
Υπάρχουν κάποιες αλλοιώσεις στη μαστογραφία που ονομάζονται μικροαποτιτανώσεις και οι οποίες είναι εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου και νεκρά κυτταρικά υπολλείματα. Οι μικροαποτιτανώσεις είναι διαφόρων ειδών και ορισμένες από αυτές είναι τυπικές για κακοήθεια (για τον μη διηθητικό πορογενή καρκίνο του μαστού – DCIS). Συνήθως οι μικροαποτιτανώσεις αυτές δεν σχηματίζουν κάποια μάζα, άρα δεν μπορούν να ψηλαφηθούν, ενώ δεν είναι ορατές και στον υπέρηχο. Επομένως, για να αφαιρεθούν θα πρέπει να εντοπιστούν στη μαστογραφία και με βάση τις συντεταγμένες τις μαστογραφικές να αφαιρεθούν με ένα ειδικό μηχάνημα. Η όλη διαδικασία γίνεται υπό τοπική αναισθησία, ονομάζεται στερεοτακτική βιοψία και πραγματοποιείται με μια συσκευή αναρρόφησης κενού (vacuum) πχ Mammotome.
Με τη στερεοτακτική βιοψία δηλαδή αφαιρούνται οι μικροαποτιτανώσεις και ανάλογα με τα αποτελέσματα της βιοψίας η γυναίκα ίσως χρειαστεί να οδηγηθεί στο χειρουργείο για να γίνει η τελική αντιμετώπιση. Μετά το πέρας της διαδικασίας τοποθετείται ένα μικρό μεταλλικό clip στην περιοχή των μικροαποτιτανώσεων για να μπορεί να εντοπιστεί η ύποπτη περιοχή.
Στα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι το σχετικά μεγάλο κόστος, η έλλειψη ακτινολόγων με εμπειρία στην μέθοδο αυτή και η ελλείψη μηχανημάτων στερεοτακτικής βιοψίας, ιδίως στην περιφέρεια.
Στις επιπλοκές της μεθόδου που δεν ειναι συχνές (<10 %) διακρίνουμε το αιμάτωμα, τη λοίμωξη και τη μετατόπιση ή την λανθασμένη τοποθέτηση του μεταλλικού clip με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εντοπιστεί η ακριβής περιοχή της βλάβης στο μέλλον.